Кошик
151 відгук
+380 (44) 223-80-75
+380 (97) 063-02-04
+380 (66) 475-50-32
Лабораторне обладнання та прилади
Кошик

Прилад для визначення каламутності бактеріальної суспензії Densi-La-Meter

Прилад для визначення каламутності бактеріальної суспензії Densi-La-Meter, фото 1
Прилад для визначення каламутності бактеріальної суспензії Densi-La-Meter, фото 3
Опис
Інформація для замовлення

Densi-La-Meter — простий оптичний прилад, розроблений для швидкого визначення мутності бактеріальної суспензії. Прилад дає змогу стандартизувати оптичну щільність бактеріальної суспензії під час проведення ідентифікації мікроорганізмів і визначення їхньої антибіотикочутливості. Прилад працює на принципі вимірювання зміни інтенсивності світлового потоку, що проходить через розчин бактеріальної суспензії, виміряні значення інтерпретуються в одиниці каламутності за макФарландом. Прилад дає змогу вимірювати каламутність розчинів у широкому діапазоні (від 0.0 до 15) за МакФарландом.

Densi-La-Meter містить: програмований оптичний блок для пробірок, панель керування з кнопками для вмикання та вимикання приладу "ON-OFF", кнопку для калібрування "STANDARD / USER" і кнопку для обслуговування приладу під час калібрування "CALIBRATION", два цифрові дисплеї, під'єднання до джерела живлення, вхід для проведення калібрування приладу виробником.

Частина оптичного блока є механічна частина, яка обертає пробірку в процесі вимірювання.

  • Кнопка "ON-OFF"

Ця кнопка вмикає і вимикає прилад. Після увімкнення прилад готовий до вимірювання відповідно до параметрів останнього калібрування ("STANDARD"або "USER"). На дисплеї ввімкненого приладу — символ «00».

Примітка: У разі раптового вимкнення приладу (перемикання подавання електрики), дисплей у разі повторного ввімкнення кнопкою "ON-OFF" заблимає. Це може повторитися й наступного дня, проте це не пов'язано з несправністю приладу.

  • Кнопка "CHOICE OF CALIBRATION"

Перемикає калібрування "STANDARD" (встановлену виробником) на "USER" (Добові параметри калібрування, встановлені користувачем). Світлодіод показує вибраний режим. Якщо калібрування було вироблене, на дисплеї висвічується символ «00». Якщо калібрування не здійснювалося, на дисплеї висвічується «--». Це можливо тільки в нового приладу в режимі "USER". Калібрування "STANDARD" виробляється виробником приладу перед відправленням. Власне калібрування "USER" може зробити кожен користувач і обидва значення калібрування зберігаються в пам'яті приладу, поки не будуть заново перекалібровані.

  • Кнопка "CALIBRATION"

За допомогою цієї кнопки здійснюється власне калібрування "USER". Калібрування потрібно проводити мінімально трьома калібрувальними розчинами. За меншої кількості калібрувальних значень прилад вважає калібрування не завершеним. До завершення калібрування на дисплеї блимають послідовно пропоновані величини для калібрування.

Радимо — здійснювати калібрування в діапазоні, який перекриває весь спектр діапазону вимірювань (провести калібрування треба якомога більшою кількістю пробірок із рівномірно розподіленими величинами оптичної щільності за вимірюваним діапазоном).

Мікропроцесор приладу керує процесом встановлення власних калібрувань "USER", які зберігаються й після вимкнення приладу.

На задній стороні приладу містяться два входи. Один вхід для під'єднання до мережевого адаптера, інший — для з'єднання з комп'ютером (для калібрування"STANDARD"). Цей вхід призначений тільки для виробника.

Програмне забезпечення приладу

Програмне забезпечення приладу дає змогу вибрати необхідний робочий діапазон вимірювання. Вимірювання відбувається під час автоматичного повороту пробірки, що дає змогу зменшити помилку вимірювання за нерівномірної товщини стінок пробірки та на дисплеї показується середня арифметична окремих величин у одиницях МакФарланда.

Технічні характеристики
Розміри Ш х Г х В 102 x 166 x 107 мм
Вага 1,04 кг
Дисплей Червоний двосимволовий
Діапазон вимірювання МакФарланда 0,0 – 15 McF
Відклонення від величини калібрування  
Діапазон  
< 3,0 McF +/- 0,1 McF
3 ― 10 McF +/- 0,2McF
10 ― 15 McF +/- 0,3 McF

Інформація: відхилення належить до величини точки калібрування, певному відповідним калібрувальним розчином.

Час вимірювання ≈1 секунда
Довжина хвилі 535 +/- 20 нм
Крапки калібрування Відповідно до калібрувальних розчинів (див. протокол калібрування)
Стандартний діаметр пробірки 16 мм
Можливий діаметр використовуваних пробірок 15 — 18,5 мм (включно з відхиленнями)
Мінімальний обсяг зразка 2 мл
Умови експлуатації 10 ― 400C
Адаптер 12 V ss / 500 mA

Інформація: прилад має бути позначений СЕ маркою

Внимание

  • Прилад калібрований на стерильні, одноразові, пластмасові пробірки, обсягом 15 куб. сантиметрів, діаметром 16 мм. Пробірки постачаються додатково.
  • Кожен користувач може зробити власне калібрування "USER" для іншого типу пробірок. Точність калібрування залежить від точності використовуваних калібрувальних розчинів.

Послідовність роботи

Для вимірювання найкраще використовувати пробірки, на які був прилад калібрований у режимі "STANDARD" (кат. номер 50001530). Прилад дає змогу використовувати пробірки діаметра 15-18 мм (макс. 18,5 мм).

Калібрування

Калібрування приладу необхідне тільки під час переходу на інший тип пробірок, ніж ті, які постачає ПЛИВА-Лахема Діагностика або під час оновлення калібрування. У цьому разі вибирається режим "USER".

а) Пробірки для використання мають мати такі параметри:

  • Декларований виробником стандартний розмір
  • Матеріал — скло або прозора пластмаса
  • Діаметр — мін. 15 мм, макс. 18,5 мм (включно з відхиленнями)

б) Підготуйте певну концентрацію суспензії Escherichia coli, що відповідає як мінімум трьом обраним величинам МакФарланда (напр. 0,5, 1,0, 3,0) згідно з таблицею

Стандарт МакФарланда Коцентрація E. coli Теоретична оптична щільність (OП)
0,5 1,5 x 108 0,125
1,0 3,0 x 108 0,25
2,0 6,0 x 108 0,50
3,0 9,0 x 108 0,75
4,0 12,0 x 108 1,0
5,0 15,0 x 108 1,25

в) Виміряйте оптичну щільність на спектрофотометрі за довжини хвилі 540 мм і довжини оптичного шляху 10 мм.

Послідовність калібрування:

Для введення користувачем нового калібрування — необхідно провести калібрування хоча б за трьома калібрувальними точками. Радимо дотримуватися правил калібрування, зазначених вище (описання кнопки "CALIBRATION").

а) Під'єднайте прилад до джерела живлення.

б) Включите прибор кнопкой "ON-OFF" на передній панелі.

в) Для початку калібрування — натисніть кнопку "CALIBRATION". На дисплеї висвічується значення 0,0 McF, що відповідає оптичній щільності основного розчину (дистильована вода або фізіологічний розчин), використовуваного для приготування бактеріальної суспензії.

г) Якщо користувач не хоче використовувати цю величину для калібрування, коротке натискання кнопки "CALIBRATION" переводить до наступного калібрувального рівня. Наступні величини для калібрування 0,5 McF, далі 1,0 McF, далі з кроком 1 McF до 15 McF. Пропонується 8 значень для калібрування, не рахуючи 0 McF і 15 McF. Якщо користувач пройде 8 значень — прилад запропонує величину 15 McF, незалежно від того, яке значення має бути почергово.

д) Якщо користувач вставить у прилад пробірку з калібрувальним розчином відповідного обраного розміру, прилад виміряє каламутність і приєднає її до обраної величини. У процесі вимірювання дисплей не висвічує жодних даних. Після вимірювання ця величина знову зобразиться на дисплеї й у разі, якщо калібрування здійснювалося менш ніж за трьома точками, не блимає. Після видалення пробірки, прилад запропонує іншу величину для калібрування.

) Продовжуйте процес із пункту б) до пункту в) до моменту пропонування останньої калібрувальної величини, якою є величина 15 McF, якщо користувач не захоче завершити калібрування раніше.

ж) Калібрування можна завершити будь-якої миті, утримуючи натисну кнопку "CALIBRATION" до появи на дисплеї символу «--» або "8.8." Якщо були виміряні хоча б три величини, калібрування вважається дійсною й буде перерахунку калібрувальна крива. Під час перерахунку прилад показує "8.8." Після завершення перерахунку та розрахунку нової калібрувальної кривої прилад повернеться в режим вимірювання й на дисплеї зобразиться символ "00". Якщо не були виміряні хоча б три точки, на дисплеї зобразиться символ «--» і прилад повернеться в режим вимірювання без зміни раніше встановленого калібрування. Якщо проведене вимірювання трьох зразків під час калібрування і користувач хоче анулювати калібрування, тоді необхідно натиснути на кнопку "ON-OFF", яка вимкне прилад.

Вимірювання

1) Під'єднайте прилад до джерела живлення.

2) Увімкніть прилад за допомогою кнопки "ON-OFF" на передній панелі.

3) За допомогою кнопки "CHOICE OF CALIBRATION" виберіть потрібний Вам режим вимірювання "STANDARD" або "USER".

4) Вставте пробірку з бактеріальною суспензією, яку хочете виміряти та зчитувати значення на дисплеї.

5) Прилад вимкніть за допомогою кнопки "ON-OFF" на передній панелі.

Попередження: 
Мінімальний об'єм суспензії для вимірювання в пробірках, що постачаються, становить 2 мл. Конструкція приладу дає змогу використовувати пробірки тільки з круглим дном.

СТАНДАРТ МУТНОСТІ ПЗ MCFARLAND

Стандарт каламутності через McFarland (сульфат барію) використовується під час приготування бактеріальної суспензії певної каламутності.

Приготування стандарту каламутності через McFarland (McF):

- приготуйте розчини:

  • BaCl2 x 2H2O ― 1%
  • H2SO4 ― 1%

— приготуйте пробірки з діаметром однаковим із пробірками, які використовуються для приготування бактеріальних суспензій.

- додайте позначені в таблиці 1 розчини в зазначених кількостях для отримання загального об'єму 10 мл, опадів BaSO4 під час струшування створює необхідну каламутність для оцінки бактеріальних суспензій.

- ретельно закрийте пробірки.

Стабільність стандарту McF (сульфат барія) — 6 місяців під час зберігання в темному місці.

Перед приготуванням бактеріальної суспензії ретельно струсіть пробірки зі стандартом McF для створення гомогенної каламутності. Порівняйте візуально каламутність бактеріальної суспензії з мутністю передбачуваної пробірки стандарту McF (або найближчих за мутністю пробірок, тобто для приготування бактеріальної суспензії 6х108 мікробних тіл/мл, порівняйте їх із пробірками McF номер 1, 2, 3 тощо).

Таблиця   
Номер за шкалою McF Приблизна кількість Мт/мл BaCl2 (мл) H2SO4 (мл)
0,5 1х108/мл 0,05 9,95
1 3х108/мл 0,1 9,9
2 6х108/мл 0,2 9,8
3 9х108/мл 0,3 9,7
4 12х108/мл 0,4 9,6
5 15х108/мл 0,5 9,5
6 18х108/мл 0,6 9,4
7 21х108/мл 0,7 9,3
8 24х108/мл 0,8 9,2
9 27х108/мл 0,9 9,1
10 30х108/мл 1,0 9,0
  • Ціна: 73 300 ₴

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner